Kráľ antioxidantov – glutatión

13.03.2023

Glutatión môžeme tiež nazvať silným strážcom nášho zdravia, pretože nonstop odvracia negatívne účinky škodlivých toxínov a chorôb v našom tele. Glutatión patrí medzi najsilnejšie antioxidanty v ľudskom tele. Vzniká        v pečeni a podieľa sa na mnohých zásadných dejoch v celom našom organizme. Zúčastňuje sa tvorby žlče, je dôležitou látkou pre vznik bielkovín, výrazne ovplyvňuje tiež stav nášho imunitného systému. Pri boji s voľnými radikálmi stojí hneď v prvej línii, čím pomáha predchádzať poškodeniu buniek spôsobené znečisteným ovzduším, stresom, alebo nevhodnou stravou. Spomaľuje starnutie organizmu a pleť si dokáže zachovať svoju pružnosť po dlhú dobu.

Najčastejšie ho nájdeme v mäse, ovocí, pivovarských kvasniciach, strukovinách, zelenine – najmä v tej zelenine, ktorá obsahuje síru - v brokolici, karfiole, kapuste, keli, cibuli či cesnaku. Tiež je v niektorých bylinkách, napríklad    v žeruche.

Priemerný človek zo stravy získa cca 35 mg glutatiónu denne, ale optimálna hodnota denného príjmu glutatiónu je až 250 mg.

Prečo by sme mali užívať glutatión a aké sú jeho benefity pre naše telo?

- Zvyšuje energiu

- Pomáha detoxikovať pečeň a obličky - preto ho veľmi odporúčame počas CHEMOTERAPIE

- Podporuje koncentráciu a zlepšuje kvalitu spánku 

- Zabraňuje predčasnému starnutiu

- Zmierňuje zápaly v tele, zrýchľuje regeneráciu svalov po športových výkonoch

- Zmierňuje dopady stresu na psychické i fyzické zdravie

- Odporúča sa užívať  ho z dôvodu prevencie – pomáha predchádzať srdcovým

chorobám, rakovine, kožným problémom, poruchám zraku a sluchu, cukrovke,

osteoporóze, taktiež Alzheimerovej a Parkinsonovej chorobe


Ako doplnok stravy by mali glutatión užívať ľudia vo vyššom veku, silní fajčiari, onkologickí pacienti alebo osoby

vystavené dlhodobej fyzickej záťaži. Taktiež ľudia so zlou životosprávou.